Міськрайонна газета

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

         Проблема отруєнь дикорослими грибами серед населення України в побуті на сьогоднішній день продовжує залишатися актуальною.

        Особливо гострою вона стає під час вихідних днів, коли люди масово їдуть  на природу. Згідно проведеного аналізу, найбільше число отруєнь фіксується в перші робочі дні після вихідних.

         Основною причиною  отруєнь дикорослими грибами серед населення  в побуті, на наш погляд, є недостатні знання людей видових різновидів грибів і небажання відмовитися від небезпечної звички збору і вживання в їжу дикорослих грибів. Переважна більшість отруєнь зумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (у першу чергу, блідої поганки), які помилково приймають за їстівні печериці та сироїжки.

         Так, в Сумській області в 2012р. зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами, постраждало 8 осіб (всі дорослі). Одна жінка померла, причина – отруєння бідою поганкою. В 2013р. випадків отруєнь грибами в Сумській області не зареєстровано.

         Гриби належать до великої і поширеної в природі групи організмів (налічується близько 70 тисяч видів) і певну їх частину використовують в їжу. Наявність у грибах значної кількості білків (удвічі більше, ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин  дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Проте, незважаючи на значний відсоток засвоюваних організмом людини  білків, гриби все ж не можна  використовувати як єдине джерело надходження білків, потрібних людині, бо їх довелося б споживати в дуже великій кількості (до 2 кг свіжих грибів на добу).

        Кількість їстівних грибів, що потрапляють до столу людини,  навіть у “грибні” роки  становить близько 10-15 видів. Водночас  нараховується майже 80 видів отруйних грибів, з них особливо небезпечних  - 20-25 видів. Деякі з них  зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби. Наприклад, серед трубчатих грибів є вид, відомий як отруйний, - чортів гриб і кілька видів неїстівних та умовно їстівних. Найбільша кількість отруйних (смертельно отруйних) грибів належить до пластинчатих їх форм. Передусім це мухомори, ентелома, рядовка, павутинник, лепіота, печериця та інші.

       Найчастіше досвідчені люди можуть помилятися, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, де ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Чимало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання  сироїжок, парасольок і т.д.

       Фахівців держсанепідслужби дуже турбує той факт, що серед потерпілих часто зустрічаються діти, навіть однорічного віку! Врятувати їх вдається вкрай рідко … Слід також пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти до 14 років, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Вагітним та мамам, які годують дітей груддю, не потрібно вживати гриби взагалі.

          Симптоми отруєння грибами можуть бути різними:

 1.Перші ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла) з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, помилкових дощовиків. Такі ознаки, як правило, не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити до цього не можна.

 2.Інші ознаки отруєння (галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності) з’являються через 30 хвилин — дві години після вживання червоних мухоморів, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинається від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо потерпілому з такими ознаками не надати своєчасну медичну допомогу у перші години, то життя потерпілого знаходиться під загрозою.

 3.Найбільшу небезпеку для здоров’я являють токсини білої поганки, мухоморів, зморшків і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапляючи в шлунок, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини вже досягають мозку.

       Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння  та призначити правильне лікування.

     Взагалі всі дикорослі гриби потребують дуже пильного ставлення до себе. Якщо ви все ж таки вирішили вдатися до “тихого полювання” – збирання грибів, то необхідно запам’ятати і дотримуватись таких елементарних правил, які повинен усвідомити кожен збирач їстівних грибів:

  • утримуватись від збирання невідомих грибів;
  • не слід пробувати на смак будь-які сирі дикорослі гриби;
  • неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок,  в промислових   зонах тощо);
  • відбраковувати на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби, щоб вони не забруднювали плодові тіла інших;
  • не слід купувати гриби поза ринком та у випадкових осіб;
  • не рекомендується консервувати гриби під герметичні кришки в    домашніх умовах, забороняється  також і реалізація грибів, консервованих в домашніх умовах;
  • не слід збирати пластинчасті гриби – під ними маскуються отруйні.

    Насамкінець слід додати, що дотримання правил збирання  та приготування грибів – справа досить відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити смерть кількох осіб. Слід добре знати отруйні гриби, особливо ті, що зовні схожі на їстівні. Існує жарт, що гриби можна їсти всі, але деякі з них – тільки один раз.